راهنمای انتخاب صحیح کمپرسور هوا

کمپرسور اسکرو

کمپرسور

کمپرسورها دارای تنوع بسیار زیادی هستند و بر اساس مولفه های متعددی تقسیم بندی میشوند در این مطلب به اختصار،انواع کمپرسورها را به شما معرفی خواهیم کرد و مولفه هایی که بر اساس آنها تقسیم بندی میشوند را نیز نام خواهیم برد .

مولفه هایی که کمپرسورها بر اساس آنها تقسیم بندی میشوند عبارتند از:

●نوع گازی که متراکم میکنند
●مکانیسم واصول کارکرد و نحوه اعمال انرژی به سیال(دینامیکی-جابجایی مثبت)
●نوع انرژی مصرفی(برقی-بنزینی یا دیزلی)
●میزان دبی و فشار تولیدی(فشارمعمولی-فشارمتوسط-فشار قوی)
●نحوه انتقال قدرت به واحد هواساز(کوپل مستقیم-تسمه فولی)  
●وجود روغن یا عدم وجود روغن در کمپرسورها(اویل فری -اویل اینجکت)
●کمپرسورهای  دیگر(کمپرسورهای کمکی-تشدید کننده های فشار)
●نوع گازی که متراکم میکنند
در صنایع مختلف با توجه به نیاز گازهای مختلفی را متراکم میکنند گازهایی مانند هوا ،آرگون ،اتیلن، هیلیم ،هیدروژن و… کمپرسورها از این نظر به دو دسته کمپرسور باد و کمپرسور گاز تقسیم بندی میشوند .به کمپرسورهایی که هوای پیرامون خود را فشرده کرده کمپرسور بامیگویند .کمپرسورهایی که هر گازی بجز هوا را فشرده کنند کمپرسور گاز نامیده میشوند .
  ●مکانیسم واصول کارکرد و نحوه اعمال انرژی به سیال(دینامیکی-جابجایی ثابت)
کمپرسورها از نظر مکانیسم واصول کارکرد و نحوه اعمال انرژی به سیال به دو دسته اصلی جابجایی مثبت و دینامیکی تقسیم میشوند .کمپرسورهای دینامیکی به دو بخش اصلی خطی و سانتریفیوژ و کمپرسورهای جابجایی مثبت نیز دارای دو دسته رفت و برگشتی و روتاری هستند که هریک از این دسته ها نیز زیر شاخه های خود را دارند.
●نوع انرژی مصرفی(برقی-بنزینی یا دیزلی)
 در این دسته بندی کمپرسورها به دو نوع برقی وسوخت فسیلی( دیزلی ویا بنزینی) تقسیم بندی میشوند :
1-کمپرسورهای برقی : این محصولات به وسیله ی یک الکتروموتور انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی مورد نیاز کمپرسور تبدیل میکنند.
2-کمپرسورهای بنزینی و یا دیزلی :در این نوع از کمپرسورها وظیفه تامین نیروی مورد نیاز کمپرسور بر عهده یک موتور احتراق داخلی میباشد بدین صورت که این موتورها دقیقا مانند موتور خودرو عمل کرده و نیروی حاصل از احتراق را به نیروی دورانی مورد نیاز کمپرسور تبدیل میکنند.
●میزان دبی و فشار تولیدی(فشارمعمولی-فشارمتوسط-فشار قوی)
1-کمپرسورهای کم فشار:کمپرسورهایی که توانایی تولید باد تا فشار 16 بار را دارند(موارد استفاده ماشین الات پنوماتیک)
2- کمپرسورهای فشار متوسط: کمپرسورهایی که تا فشار 40 بار توانایی کار دارند(دستگاه های باد کن تولید بطری)
3- کمپرسورهای فشار قوی: کمپرسورهایی که تا فشار 300 بار توانایی کار دارند(دستگاه های تست آزمایشگاهی)
نحوه انتقال قدرت به واحد هواساز(کوپل مستقیم-تسمه فولی)  
1-کوپل مستقیم: در این نوع از کمپرسورها از کوپل مستقیم برای انتقال قدرت از الکتروموتور به واحد هواساز استفاده میشود.
2- تسمه ای:همانطور که مشخص است در این نوع از کمپرسورها از تسمه و فولی برای انتقال قدرت از موتور به کمپرسوراستفاده میشود .
●وجود روغن یا عدم وجود روغن(اویل فری-اویل اینجکت)  
کمپرسورها  از نظر حضور ویا عدم حضور روغن درسیکل تولید باد به دو دسته اویل اینجکت و اویل فری تقسیم بندی میشوند. کمپرسورهای اویل فری بدون روغن کار میکنند و طبیعتا هوای خروجی از آنها عاری از هرگونه روغن میباشد که این موضوع امری حیاطی در صنایع غذایی بهداشتی میباشد به همین دلیل تمام دارو سازی ها و تولید کننده های مواد غذایی در بخشی از فرآیند تولید خود که هوای فشرده مستقیما با محصول تولیدی در تماس است ملزم به استفاده از کمپرسورهای اویل فری میباشند.کمپرسورهای اویل فری به مراتب چندین برابر گرانتر از کمپرسورهای اویل اینجکت میباشند و همچنین تامین لوازم وقطعات آنها کار بسیار دشواری است به جز در موارد خاص مانند داروسازی ها استفاده از انها توصیه نمیشود .

در اخر امیدواریم مطالب فوق مفید واقع شده باشد در مقاله های بعدی به صورت اختصاصی و متمرکز به تمام دسته بندی های فوق به صورت مفصل خواهیم پرداخت شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر وتخصصی تر در مورد کمپرسور مدنظر خود مقالات ما را دنبال کنید.

باتشکر واحد تحقیق و توسعه شرکت هوا تجهیز آتیه (Hta co)